Domů/Chefs Jakub Černý

Jakub Černý

Radisson Blu Alcron



Minulé akce

Chef's table - 04. 06. 2014


Rozhovor

Pracuješ jako sous-chef v restauraci Alcron, nemůžu se tedy zeptat jinak. Jak se tvoje práce změnila od chvíle, kdy byl Alcron oceněn hvězdou Michelin, případně po té, co její zisk obhájil? Je na váš tým Roman Paulus ještě přísnější?

Určitě se moje práce, ale i zbytku týmu částečně změnila. Všichni jsme se museli začít soustředit právě na ty detaily, které jsou nezbytné pro získání a udžení michelinské hvězdy, ale právě díky tomu se naše práce stala ještě zajímavější. Roman na nás myslím přísnější není, ale kontrola musí být a tu provádí za všech okolností.

 

Jaká byla nejlepší rada, kterou jsi kdy od někoho v kuchyni dostal?

Je to celkem jednoduchá rada, kterou asi doma většina lidí dodržuje, ale v restauracích to překvapivě všude zvykem není. Kuchař musí vařit tak, aby jídlo, které připravuje, byl ochoten sám sníst a chutnalo mu. 

Jaké jídlo vaříš nejraději? A jaké nejraději jíš?

Obecně mám rád maso a jednoduchou rychlou kuchyni. Z masa mám pak nejraději tučné maso, které sice každý neocení, ale dají se z něj uvařit úžasná jídla. Takže moje nejoblíbenější jídlo je asi bůček.

Prozradíš svůj oblíbený obchod/trh/stánek, kam chodíš pro čerstvé suroviny, když vaříš pro své blízké?

Občas rád zajdu třeba na farmářský trh na Náplavce, ale mám štěstí, protože rodiče mají vlastní zahradu se skleníkem, takže ty nejlepší suroviny mám právě od nich. Maso moc rád kupuju u Františka Kšány ml. v Naše Maso. Jeho přeštický vepřík, to je přesně to úžasné tučné maso, o kterém jsem mluvil shora.

Máš nějaký kuchařský vzor?

Když jsem začínal vařit, byl mým velkým vzorem Jamie Oliver. Hrozně se mi líbilo dívat se na to, jak se pohybuje po kuchyni a jak si vaření užívá. Myslím, že přivedl k vaření mnohem víc lidí než mě. No a dneska mám vzorů spoustu, na světové scéně se teď pohybuje tolik skvělých kuchařů, že ani nemá smysl jmenovat.

 

Dovedeš si představit, že bys práci v kuchyni vyměnil za nějakou jinou. Co by tě bavilo dělat?

O tom už jsem kolikrát přemýšlel, ale vaření je moje poslání a reálně si nedovedu představit, že bych dělal něco jiného. Někdy je toho v kuchyni moc, ale jsem mladý, dokážu se s tím vypořádat a vaření mě zkrátka baví tak, že bych nic jiného dělat nechtěl.

 

Prozradíš mi prosím na závěr nějaký tvůj oblíbený „trik“? Něco, co udělá nějaké konkrétní jídlo lepším nebo usnadní práci v kuchyni?

On to vlastně vůbec není trik a možná to bude znít banálně, ale já prostě každé jídlo vařím s láskou a myslím, že je to na něm pak znát. Ten, kdo nevaří s láskou, nikdy neuvaří dobře.




Milovníci dobrého jídla a nadšenci do trendů moderní gastronomie se mohou těšit na 5. ročník zimního festivalu CHEF TIME FEST, který... více >

14. 11. 2017