Domů/Chefs Jan Horký

Jan Horký

 

Jan Horký vystudoval Hotelovou školu International a praxi absolvoval v hotelu Forum, Rybí trh a Flambée. První zkušenost s postem šéfkuchaře získal již ve 21 letech v restauraci Červená Tabulka. Pět let pracoval jako šéfkuchař Zlatá Praha restaurant v hotelu Intercontinental, nyní dva a půl roku zastává pozici šéfkuchaře Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě.




Minulé akce

Honza Horký versus Jiří Štift - 24. 01. 2014
Chef´s DUEL - 22. 01. 2016
Chef´s Table - 28. 01. 2016
Chef's Table - 22. 02. 2017


Rozhovor

Na jakém jídle nejvíc ujíždíte?

Hodně rád si dám ptáčka s rýží, gothaj s cibulí nebo zabijačkovou polévku.

 

Co byste poradil svému patnáctiletému já?

Vsadit sportku a vyhrát.

 

Jak vypadá perfektní host v restauraci?

Někdo, kdo ví, za kým přišel, chce si to užít a nechce se jen najíst. Přišel něco zažít a je pln očekávání.

 

Chodíte jíst i ke kolegům?

Určitě a myslím, že to i je dobré pro zdokonalování a neusnutí na vařínech. Je dobré vědět co se děje jinde. A hlavně sledovat světové trendy.

 

Jaké jídlo je vaše nejsilnější zbraň?

Asi by to bylo hlavně v tom, v jakou roční dobu by host dorazil. Mám oblíbené suroviny a z nich pak vytvářím pokrm. Rád připravuji ryby a takové lehčí úpravy ostatních surovin. Nejradši mám konec jara a začátek léta, protože vše začíná mít tu správnou chuť a po zimě je to vždy super.

 

Co vás na práci v kuchyni fakt nebaví?

Když musím neustále opakovat kuchařům věc, kterou už jsem jim říkal tisíckrát. Nespolehliví lidé.

 

Jak vypadá vaše jídlo v práci?

Pořád něco ochutnávám a uždibuji. Na jídlo si ani v klidu nesednu. Za den toho moc nesním, jen prostě ochutnávám.


Zobrazit / Skrýt starší rozhovory

Co bys dělal, kdybys nebyl kuchař?

Byl bych automobilový závodník, auta mě hrozně baví. Nebo profesionální rybář.

 

První jídlo, které jsi kdy uvařil?

Samozřejmě čaj. A potom vaječnou omeletu. Vždycky jsem vařil s bráchou, pak jsem pomáhal babičce a mamce.

 

Nejzvláštnější ingredience, co jsi kdy použil?

Kačeří jazýčky když jsem byl v Hong Kongu. Jsou 2 cm velký, musí se dlouho dusit nebo zprudka smažit.

 

Kdyby sis mohl do batohu sbalit jen tři ingredience, co by to bylo?

Rajče, cibule, okurka. Z toho bych si udělal salát.

 

Které jídlo bys nazval jako svůj signature dish?

Nedokážu na to odpovědět. Mám to podle nálady, co mě zrovna baví, když vidím nějakou surovinu, najednou mě něco napadne…není to jen jedno konkrétní jídlo.

 

Je nějaké jídlo, co opravdu nemáš rád?

Svíčkovou, tu mi vařila babička, odmala ji nemám rád. A rýžový nákyp nenávidím. Ten bych zrušil.

 

Máš nějakou stravovací neřest?

Nesnídám. A i když to asi nevypadá, jím málo. Taky piju hodně Coca-Colu, kterou se snažím omezovat. To je moje strašná neřest.

 

Co se ti líbí na projektu CHEF TIME FEST?

Jsem člověk, který rád předvede to, co umí, rád něco lidem ukážu. To mě lákalo a tak jsem si řekl, že to vyzkouším.




Milovníci dobrého jídla a nadšenci do trendů moderní gastronomie se mohou těšit na 5. ročník zimního festivalu CHEF TIME FEST, který... více >

14. 11. 2017