Domů/Chefs Jan Beneš

Jan Beneš

Hospůdka U Štěpána

Svoji profesní karieru po skončení střední školy zahájil v restauraci Flambee, pak následovala roční zahraniční zkušenost v Londýnské restauraci The Ivy, po návratu do ČR zakotvil v restauraci Essensia hotelu Mandarin Oriental s šéfkuchařem Jiřím Štiftem, a po té vyzkoušel na vlastní kůži, co to je být šéfkuchařem v Jihlavské restauraci B2B.

 Od roku 2013 působí v Hospůdce U Štěpána.




Minulé akce

Chef´s table - 16. 01. 2018


Rozhovor

ROZHOVOR

 

Na jakém jídle nejvíc ujíždíte?

Jsou to jídla, která mě provázela když jsem byl malý, rajská od babči, s dědou jsem jedl gothaj s cibulí a octem. Je to chuť a vůně dětství.

 

Co by ste poradil svému patnáctiletému já?

Hmmm možná abych zvolil jiný obor :-D ba ne, určitě bych sám sobě poradil, abych odjel na delší dobu do zahraničí a že někdy není špatné sklonit hlavu a jen poslouchat. Člověka to naučí disciplíně a pokoře.

 

Jak vypadá perfektní host v restauraci?

Perfektní host je s přirozenou zvědavostí a milující jídlo. Host, který dokáže ocenit cestu suroviny až ke konečnému pokrmu.

 

Chodíte jíst i ke kolegům?

Ano myslím si že to dělají všichni. Je fajn být v obraze. Když je čas rád zajdu.

 

Jaké jídlo je vaší nejsilnejší zbraň?

Velmi častá otázka, ale já nevím. Jestli se budeme bavit o tom co mě baví, tak jsou to sladkovodní ryby.

 

Co vás na práci v kuchyni fakt nebaví?

Překvapivě to není loupání brambor nebo česneku, ale práce s natvrdlými lidmi, kteří si myslí, že jsou středem světa a vše přepočítavají na peníze.

 

Jak vypadá vaše jídlo v práci?

Dost hrozně většinou je to kydanec nějakých "zbytků".

 

Tři suroviny, které bych vybral do balíčku poslední kuchařské záchrany:

Gothaj, cibule, ocet.

 

Jídlo, které bych si nikdy rozhodně nedal:

Jsem poučen že už nikdy nepotřebuji jíst vajíčka z mořského ježka. Měl jsem možnost jednou ochutnat ve 2 michelinové restauraci a udělalo se mi z toho trošku nevolno, od té doby se tomuto vyhýbám.

 

Čím v jídle hřeším:

Prakticky vším, úplně nezvládám rána, takže to že nesnídám je velký hřích, ale jinak hřeším zmrzlinou.




Milovníci dobrého jídla a nadšenci do trendů moderní gastronomie se mohou těšit na 5. ročník zimního festivalu CHEF TIME FEST, který... více >

14. 11. 2017