Domů/Chefs Marek Šáda

Marek Šáda

Mlýnec

 

Marek Šáda, šéfkuchař restaurace Mlýnec (Zátiší group) se zaměřuje na prezentaci moderní české kuchyně, sezonnost a čerstvost surovin. 

Profesi se věnuje více než třináct let a své zkušenosti čerpal mimo jiné v Culinary Institute of America, nebo také v restauraci ACME po boku šéfkuchaře Mads Refslunda, zakladatele legendární restaurace NOMA v Kodani.




Minulé akce

Chef's table - 04. 06. 2014
Chef table 05.02.15 - 05. 02. 2015
Chef´s Show - 08. 01. 2016
Chef´s Table - 28. 01. 2016
Chef's Duel - 23. 02. 2017
Chef´s table - 16. 01. 2018


Rozhovor

Na jakém jídle nejvíc ujíždíte?

Mám rád nudle na jakýkoliv způsob, ať už je to Asie nebo Itálie.

 

Co byste poradil svému patnáctiletému já?

Vyraž do ciziny a buď tam nějaký čas. Otevřeš si obzory ve své profesi a získáš rozhled.

 

Jak vypadá perfektní host v restauraci?

Je to ten, co nezmění nic na mém jídle a je šťastný za to, co má na talíři. Několikrát se mi stalo, že host chtěl třeba vyměnit přílohu. Ale nejhorší jsou ti, kteří chtějí jako přílohu hranolky!


Chodíte jíst i ke kolegům?

Nemám žádné nejoblíbenější místo. Chodím tam, kde mi uvaří to, na co mám právě chuť. V poslední době jsem například navštívil Spices (Jirka Štift), Grand Cru (Honza Punčochář), Kalina (Míra Kalina).

 

Jaké jídlo je vaše nejsilnější zbraň?

Agnelotti z humra, pórek a bisquem z humra s lanýžovým olejem.

 

Co vás na práci v kuchyni fakt nebaví?

Nemám moc oblíbenou cukrárnu, protože nemám rád ulepené ruce od čehokoliv, což je většinou při přípravě dezertů od všeho.

 

Jak vypadá vaše jídlo v práci?

Většinou jím to samé, co se připravuje pro personál, a když na to nemám zrovna chuť, tak si udělám aglio olio.


Zobrazit / Skrýt starší rozhovory

Čím bys byl, kdybys nebyl kuchařem?
Asi bych byl řidičem autobusu.


První jídlo, které jsi kdy uvařil?
Jako dítě krupicovou kaši s máslem a grankem. A jako učen, v druhém roce učení, jsem doma hezky vysušil kachnu.

Nejzvláštnější ingredience, co jsi kdy použil?
Když jsme byli s Oldou Sahajdákem v C.A.I., tak jsme tam používali jeden druh mušle, který vypadal jako pánské přirození. Ani nevím jak se jmenuje ta mušle, ale od toho dne jsme ji pojmenovali Čurákovec.

Kdyby sis mohl do batohu sbalit jen tři ingredience, co by to bylo?
Buřt, chleba a hořčici.

Které jídlo bys nazval jako svůj „signature dish“?
Nemám žádný signature dish, ale třeba až budu starší tak ho budu mít

Je nějaké jídlo, co opravdu nemáš rád?
Jídlo to není, ale nemám rád plíce, ledvinky a nekterá játra.

Máš nějakou stravovací neřest?
Asi dost podobně jako jiní kuchaři a nejen ti - když jsem v práci tak jím nepravidelně nebo vůbec a když se dostanu z práce domů tak to okolo půlnoci doženu a sním na co přijdu.

Co se ti líbí na projektu CHEF TIME FEST?
Moc rád potkám své staré známé anebo nové kolegy. Přece jen mi kuchaři jsme buď zavření v kuchyni a takto pohromadě se setkáváme málo kdy. Je to pro mě příležitost a taky změna, kterou velmi vítám.




Milovníci dobrého jídla a nadšenci do trendů moderní gastronomie se mohou těšit na 5. ročník zimního festivalu CHEF TIME FEST, který... více >

14. 11. 2017