Domů/Chefs Radek David

Radek David

La Veranda, Babiččina Zahrada
David-nova


Minulé akce

Chef's table - 27. 05. 2014
Chef table v AvantGarde - 29. 01. 2015
Chef´s Table - 07. 01. 2016
Škola vaření - 12. 01. 2016
Chef´s DUEL - 22. 01. 2016
Chef's Table - 08. 02. 2017
Dětský den & Big Green Egg Fest - 18. 06. 2016
Chef´s table - 16. 01. 2018


Rozhovor

Na jakém jídle nejvíc ujíždíte?

Pro mě jsou to bramborové škubánky s mákem, nudle s mákem a bramborové šišky s mákem. Mák musí být samozřejmě rozmíchaný s moučkovým cukrem. Pak jsou to ještě bramborové knedlíky s cibulkou usmaženou do zlatova, dobře upečená kachna a svíčková na smetaně.


Co byste poradil svému patnáctiletému já?

Víš do čeho jdeš. Budeš pořád v práci, svátky nesvátky, nervy, stres, horko, adrenalin. Chceš to opravdu. Ano. Dobrá volba bude z tebe chlap. A nezapomeň: Jak se budeš chovat k lidem, tak se oni budou chovat k tobě. A nezapomeň podruhý: Koukej se pořádně učit. Jakmile skončíš školu, vyjeď do zahraničí a nevracej se dřív, než ti bude 25 a neprojdeš alespoň 5 zajímavých restaurací.

 

Jak vypadá perfektní host v restauraci?

Host, který nechce a ani nepotřebuje jídelní lístek a nechá to mně. A taky je to host, který se nechá hýčkat a rozmazlovat.


Chodíte jíst i ke kolegům?

Ano, chodím. Ale neřekl bych ke konkurenci. Vesměs jsme kamarádi a víme o sobě. Máme svoje starosti, radosti, rodiny a radost z práce. Navštěvuji rád restauraci CAFE SAVOYSASAZU, ale třeba rád chodím i na street food festivaly. V Londýně rád chodím do Chinatownu, Dinner – Hestona Blumenthala, Story. V New Yorku mám rád restauraci Eleven Madison Park a Jean Georges.

 

Jaké jídlo je vaše nejsilnější zbraň?

Uzené máslo a domácí chleba a bramborové škubánky s mákem. Ty nejjednodušší věci jsou ty nejsložitější.

 

Co vás na práci v kuchyni fakt nebaví?

Není to v kuchyni, ale spíše práce v kanceláři. Papírování je někdy úmorné.

 

Jak vypadá vaše jídlo v práci?

Pokud je čas, tak to, co někdo uvaří pro všechny. Bohužel práce je tolik, že není moc času vyvařovat. Někdy jíme na stojáka. No a někdy to nezvládáme vůbec.

 

Tři suroviny, které bych vybral do balíčku poslední kuchařské záchrany:

Chléb, kvalitní máslo, parmská šunka.

 

Jídlo, které bych si nikdy rozhodně nedal:

Teplý opičí mozeček podávaný přímo v hlavě orangutana.

 

Čím v jídle hřeším:

Večer a na noc jím čokoládu. Občas se stravuji ve stáncích rychlého občerstvení, to v případech, když nemám dostatek času se najíst v práci.

 


Zobrazit / Skrýt starší rozhovory

Čím bys byl, kdybys nebyl kuchařem?
Asi pilotem Formule 1, je to vzrušující a zajímavá profese.


První jídlo, které jsi kdy uvařil?
Jako dítě jsem s babičkou vařil škubánky s mákem. Jako dospělý, co si tak vzpomínám, jsem asi prvně připravoval šunkovou rolku s křenem. Nebo si na to alespoň z nějakého důvodu velmi dobře pamatuji.


Nejzvláštnější ingredience, co jsi kdy použil?
Nemám pocit, že bych vařil z nějak extra zvláštních ingrediencí. Hodně netradiční je třeba ovoce zvané Budhova ruka, které svojí chutí připomíná citron a dělá se z něj marmeláda.


Kdyby sis mohl do batohu sbalit jen tři ingredience, co by to bylo?
Kvalitní olej, dobré máslo a ...chleba mi asi jako ingredience neprojde, že? :) Tak jako třetí dejme kvalitní víno, to je taky základ.

Které jídlo bys nazval jako svůj „signature dish“?
Nedokážu říct jen jedno jídlo. Určitě je to jehnečí ossobuco. Potom bych zmínil salát z červené řepy s kozím sýrem. Teď už to dělá kde kdo, ale když jsem s tím přišel před osmi lety, bylo to u nás ojedinělé. Každý si pod červenou řepou tehdy představoval ten hnus, co znal ze školní jídelny, a pak byl překvapený, jak dobře může červená řepa chutnat.


Je nějaké jídlo, co opravdu nemáš rád?
Určitě bejčí koule.


Máš nějakou stravovací neřest?
Mám problém ráno snídat. Brzy po probuzení nejsem schopný do sebe nic dostat. To bych musel asi den předtím hodně brzy večeřet. Taky jím pozdě v noci. Člověk přes celý den nemá chuť jíst, což je tak dáno tím, že nestíhá a navíc stojí celý den u vaření, kde jsou vůně z jídla. Pak je cestou z práce tak hladový, že se nacpe u stánku s rychlým občerstvením.


Co se ti líbí na projektu CHEF TIME FEST?
Líbí se mi myšlenka setkání šéfkuchařů, která není úplně nová. Znám ji ze států, kde se sejde 10 šéfkuchařů, udělají desetichodové menu a poté se u něj potkají s hosty. To menu stojí mezi 300 a 1000 dolary a výtěžek z akce jde většinou na charitativní účely.Jsem rád, že se podobné setkání šéfkuchařů koná i u nás. My s kolegy nemáme tolik šancí se potkat. Buď jsme v práci, nebo chceme volný čas trávit s rodinou. V rámci festivalu a konkrétně akce Chef´s Table se s ostatními šéfkuchaři sejdeme, zavaříme si spolu, pokecáme, popijeme a je to vždy moc příjemné. Všichni vaříme svoje osvědčené hity, ze kterých může host jasně vyčíst rukopis každého z nás. Je to pro nás taky příležitost k setkání s hosty, protože s nimi u každého stolu sedí a večeří jeden šéfkuchař, což je nezvyklé. Je to překročení hranic všednosti pro nás kuchaře i pro hosty.







Milovníci dobrého jídla a nadšenci do trendů moderní gastronomie se mohou těšit na 5. ročník zimního festivalu CHEF TIME FEST, který... více >

14. 11. 2017